üzleti mediáció
Szolgáltatás

Az üzleti mediáció mint alternatíva

üzleti mediáció
Üzleti mediáció

Sok gazdasági szereplő nem is tudja, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre olyankor, amikor konfliktusos helyzet áll elő a mindennapokban. Az üzleti mediáció azt hivatott kiküszöbölni, hogy egy-egy nehezen tisztázandó helyzetet mindjárt a bíróság elé vigyenek a felek, hiszen a statisztikák szerint ilyenkor jelentős arányban megoldható a kialakult probléma.

Az üzleti mediáció nem más tehát, mint egy szakszerű megoldás a békítésre, vagy valamiféle kompromisszum találására. Természetesen el kell ismerni, hogy nem mindig van megoldás, vagy ha van is, a felek nem hajlandóak közeledni egymáshoz, semmilyen körülmények között.

De rengeteg olyan eset is van, amikor az üzleti mediáció könnyedén eléri a kívánt eredményt és anélkül, hogy csomó feszültséget keltenének a felek, időt, energiát, pénzt veszítenének a jogi folyamatokkal, egyszerűen leülnek egy pártatlan féllel az asztalhoz, aki kérdésekkel, egy-egy független véleménnyel terelgeti a konszenzus elérése felé az érintetteket.

Nincs más hátra, ki kell próbálni! Van egy másik, nagyon hasonló fogalom, ami szinonimaként használatos ilyenkor. Konkrétan a gazdasági mediátor személyére gondolunk. Ez a szakember nem csinál mást, mint közvetít a felek között, hogy kulturált módon megegyezzenek olyan kényes témákban, ami már úgy tűnik, mintha kifogna rajtuk.

A gazdasági mediátor, ahogy a neve is mutatja, nem a magánszemélyek viszonyaiban próbál segíteni, hanem a gazdasági jellegű kapcsolatokat kezeli. Fontos, hogy ebben az esetben a jogi procedúrák elkerülhetőek, legalábbis ha a közvetítő ügyesen végzi a munkáját.

Olyan helyzetekre kell gondolni, mint például valamiféle szerződéssel kapcsolatos félreértések vagy a leggyakoribb a tulajdonosi viszonyok kapcsán felmerülő nézeteltérések. Sokszor az örökösödés vagy a tulajdonosi struktúra valamilyen okból való megváltoztatása hívja életre a gazdasági mediátor jelenlétének igényét, hiszen ezek általában nagyon kényes témák, jellemzően nehezen egyeznek meg a felek. Megoldás szinte mindenre van.