sup deszka hasznalata
Egészség

A SUP deszka használatáról és fajtáiról röviden

A SUP deszka használata első ránézésre nagyon könnyűnek tűnik, de azért ezt is meg kell tanulni, akár a biciklizést. A lényeg, hogy többféle szemszögből tekinthetünk rá, akár sportként, akár hobbiként. A lényeg, hogy kint vagyunk a vízen, a természet ölén, miközben ezt az izgalmas mozgásformát követjük. A SUP deszka használata egyszerűen elsajátítható néhány alapszabály betartását követően. Alapvetőleg két féle típus létezik, mégpedig a merev és a felfújható változat. Kezdőknek, hobbistáknak az utóbbi ajánlott, az egyszerű szállíthatóság miatt. Érdemes a középkategóriától felfelé, megbízható gyártótól választani, mert ezek már kellően merev deszkák, tehát nem csavarodnak el idő előtt. A SUP deszka használata azzal kezdődik, hogy beállítjuk megfelelő hosszúságúra az evezőt. Előbb térdeljünk, majd ebből a pozícióból óvatosan álljunk fel. Ezt követően már csak az egyensúlyunkat kell megtartanunk és persze el kell sajátítanunk a kanyarodás tudományát is. Mártsuk a lapátot a vízbe, minél közelebb a SUP orrához és húzzuk magunk felé.

Izomláz ellen is jó lehet ez a deszka?

Egy kemény edzés után izomlázzal kell szembenéznünk, ami eltarthat néhány napig és belerondíthat az eltervezett edzéstervbe. Mivel a SUP egy kevésbé erőt próbáló mozgásforma, ezért izomláz ellen megoldásként képes hatni. Nem erőlteti meg nagyon az izomzatot, mégis kellően megmozgat. Nem hagy teljesen elernyedni. Ezért, ha nem szeretnénk a sebeinket nyalogatva otthon maradni, elkerülve az edzőtermet, nyugodtan kimehetünk a közeli tóhoz, folyóhoz és felpattanhatunk a deszkára. Olyan érzés lesz, mintha újjászületnénk. Előzőleg végezzünk néhány bemelegítő gyakorlatot, mielőtt felállnánk rá! Ha nincs lehetőségünk az izomláz ellen SUP-ra pattanni, akkor még mindig ott a nyújtás, mint gyógymód. A nyújtó gyakorlatok segítenek felpörgetni az izomrostok vérkeringését, így elősegítve a mikrosérülések gyógyulását.

SUP vásárlás okosan!

A másik kérdés a választás kapcsán, azon túl, hogy merev vagy felfújhatót szeretnénk venni, a forma. A SUP vásárlás fontos szabálya, hogy tisztában legyünk, melyik formájú változat igazodik a legjobban az igényeinkhez. A kerek orrú, széles modellek az Allround elnevezést viselik és általános felhasználásra alkalmas. A hosszabb túrák szerelmesei viszont, a SUP vásárlás során a Tourer változatot választják, ami már keskenyebb és hegyes orrkialakítással rendelkezik. Több súlyt bír el és gyorsabb haladást tesz lehetővé. A Cruiser amolyan mindenes, amin ketten is elférnek, nem olyan széles, de kellően stabil, túrákra is alkalmas.

SMR henger használata nemcsak egészséges, de kellemes is!

Amennyiben az időjárás már nem teszi lehetővé a vízen való ringató evezést, akkor a négy fal között is formában tarthatjuk magunkat egy SMR henger segítségével. Az SMR henger használata egészséges az izmokra nézve. A gyakorlatok közben minél jobban sikerül ellazulni, annál hatékonyabbá válik a masszírozás. Az SMR henger használata egyszerű, mivel csak rá kell helyeznünk a masszírozni kívánt testrészünket, amit oda-vissza kell mozgatnunk. Érdemes alaposan, minden oldalról áthengerezni az adott testrészt, így érhető el a legjobb hatás.

A SUP deszka használatáról és fajtáiról röviden bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva