Webáruház

Több évszázados múltú a kölni

Az eredeti, névadó kölnivíz
Az eredeti, névadó kölnivíz

A középkorú és idősebb generáció még emlékszik az illatszerboltokban kapható kölnivízre. A kimért illatszernek vagy üveget kellett vinni, vagy azt a helyszínen lehetett megvásárolni. Sokan emlegetik a kölni nevet, de valójában nem mindenki tudja, pontosan miről is van szó.

A Köln-i víz ebből a német városból származik, ahol egy családi vállalkozás kezdte gyártani a XVIII század végén ezt a ma már világhírű terméket. A 4711-es számot, ami a márka neve lett, a műhely házszáma adta.

A termék még napjainkban is kapható, és jellegzetes kesernyés illata különféle citrusfajták és gerániumolaj keverékéből ered. Az első kölnivizek természetes illóolajok keverékéből álltak és a test és lélek gyógyírjai voltak.

Ma már a kölni sokkal szélesebb körben értelmezendő, és azokra az illatokra is mondják, amelyek alapanyagai nagyon enyhék és könnyűek, többnyire friss illatokat jelentenek. Sokan, különösen ebből a bizonyos idősebb generációból mindent a kölni névvel illetnek, ami illatozik. Természetesen nélkülözhetetlen kellékek voltak a kölnis üvegek is, amelyek sokfélesége szemet gyönyörködtető volt a szekrényen.