Szolgáltatás

Miből készül a brandy?

Brandy
Brandy

Ma már számtalan alkoholféleséget találhatunk a nemes italok sorában. Ezek közül a legrégebbi talán a brandy. Ez nem más, mint a szőlőbor párlata. Tehát, a gyártási technológiáját tekintve, azonos a konyakkal. Tulajdonképpen a konyak a Cognak tartományban készült eredetvédett brandy.

Ezt a borpárlatot a világ számos pontján készítik, de főleg az angol nyelvterületekre jellemző ital. Az Amerikai Egyesült Államokban nagy hagyománya van a fogyasztásának, de már nálunk is sokan keresik az italboltok polcain.

Az egyik legnépszerűbb brandy a Metaxa, ami az összes jelentősebb szeszes italt forgalmazó boltban és bárban megtalálható. A borpárlat, hasonlóan a konyakhoz hosszú tölgyfahordós érlelése során kapja jellegzetes színét és aromáját.

Akár 5-10 évig is érlelhetik, de ismerünk 20 évnél idősebb borpárlatokat is. A brandy az érlelés során nemesedik, ezért ha lehetőség van rá, minél tovább a hordókban hagyják. A pálinkával ellentétben, ezt az italt általában étkezések után fogyasztják, tisztán vagy jéggel, mintegy megkoronázva ezzel az ebédet vagy a vacsorát.