Szolgáltatás

A gépi dörzsár igényli az emberi segítséget

Gépi dörzsár
Gépi dörzsár

Egyre kevesebben értenek a különböző kétkezi vagy gépi munkákhoz. Egy esztergályos mester manapság nagy kincsnek számít. Ha a mai fiataloknak azt mondjuk, hogy gépi dörzsár, azt sem tudják mi fán terem. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy amennyiben szükség van rá, ne tudnának megtanulni bánni vele, de legyünk őszinték, a fémmegmunkálás nem a legkeresettebb szakma manapság.

Szerencsére azonban, még nincs olyan nagy hiány ezen a téren, hogy az jelentős problémákat okozzon. Ennek az is lehet az oka, hogy a tudomány megtesz mindent az emberi erő gépekkel történő pótlására, ilyen például a gépi dörzsár létrehozása is.

Ezzel nagyban leegyszerűsödik a munkafázis kivitelezése és egy személy akár sokszor annyi feladatot is elvégezhet, mintha mindezt kézi erővel és szerszámokkal tenné. A tömegtermelés már minden szektort elért. Még pár évvel ezelőtt, az autószerelő műhelyekben sok ezren dolgoztak, de ma már alig van néhány emberre szükség, ugyanis a gépesítés mindent megold. A gépi dörzsár kezeléséhez azonban még mindig kell az ember jelenléte.