coxarthrosis gyógytorna
Szolgáltatás

Mit jelent a coxarthrosis, és miért fontos időben kezelni?

A coxarthrosis egy degeneratív ízületi betegség, amely a csípőízület kopását jelenti. Ez a betegség előrehaladó életkorral egyre gyakoribbá válik, és az érintettek számának növekedése várható a jövőben. A baj az, hogy a csípőízületi kopás, azaz a coxarthrosis gyógytorna nélkül sajnos csípőprotézishez vezet. A kór fő tünetei közé tartozik a fájdalom, az ízület merevsége és a mozgás korlátozottsága.

Az ízületi fájdalom általában a comb, az ágyék és a térd hátsó részén jelentkezik, és az aktivitástól függően változhat az intenzitása. A coxarthrosis a csípőízület porcfelszínének kopása miatt alakul ki, ami a porcanyag pusztulásával és az ízületi üregekben található folyadék mennyiségének csökkenésével jár. Ennek következtében az ízületi felületek súrlódása nő, ami fájdalmat és merevséget okozhat.

A betegség kialakulásának hátterében állhatnak olyan tényezők is, mint az ízületi sérülések, a csípő elváltozásai, az elhízás, a genetikai hajlam vagy a túlzott terhelés. Időben történő kezelés nélkül a coxarthrosis előrehaladott állapotba kerülhet, és az ízületi funkciók teljes elvesztéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor minél előbb keresse fel az érintett személy az orvosát.

A tünetcsoport kezelése általában konzervatív terápiával kezdődik, mint például a fájdalomcsillapítók, a gyulladáscsökkentők, a fizikoterápia vagy a gyógytorna. A korai stádiumban az ízületi felszínekre alkalmazott hialuronsav injekciók is hatékonyak lehetnek. Ha az ízületi kopás előrehaladott állapotban van, akkor szükség lehet műtéti beavatkozásra, mint például a csípőprotézis beültetésére.

A műtéti beavatkozás után a beteg rehabilitációja és a gyógytorna is kulcsfontosságú szerepet játszik az ízületi funkciók helyreállításában és a sérülés utáni gyógyulásban. Az időben megkezdett kezelés fontossága azonban nemcsak a fájdalomcsillapításban és az ízületi funkció helyreállításában nyilvánul meg. A coxarthrosis progressziója hosszútávon komolyabb következményekkel is járhat, így az időben elkezdett kezelés a jobb életminőség biztosításában is kiemelkedően fontos szerepet játszik.

Mit jelent a coxarthrosis, és miért fontos időben kezelni? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva