Szolgáltatás

És Ön hány fokon mossa a törülközőket?

mosoda
Száradó ruhák

Manapság nem nagy ügy a ruhák mosása, különösen, ha az embernek van hozzá megfelelő felszereltsége. Ez a gyakorlatban mosógépet, esetleg szárítógépet jelent. Amennyiben otthon valami miatt ez nincs, akkor is igénybe vehető a mosodai szolgáltatás.

Azonban van néhány dolog, amit nem árt szem előtt tartani. Az egyik a mosás hőfoka. Ugyanis az igaz, hogy az alacsony hőfokon való mosás védi a textíliákat, viszont a baktériumokat is kellemes, szaporodásra alkalmas környezetben tartja. Azt azért tudni kell, hogy a baktériumok nem mind ellenségeink, tehát nem kell gondolkodás nélkül irtani őket, hiszen sok hasznos is van közöttük. A mosás egyrészt fertőtlenítésül is szolgál.

Ennek egyik módja a magas hőfok használata. Ez elsősorban a fehérneműre és a törülközőkre, valamint a konyharuhákra vonatkozik elsősorban. Nem véletlen, hogy régen ezek fehér vászonból készültek, és a mosás mellett ki is főzték őket. Erre a mosógépben is van lehetőség, és noha nem főzni, de 90 C-fokon azért lehetséges mosni őket.

Ha valami miatt ilyen magas hőfokot a ruha anyaga nem enged meg, akkor legalább a 60 C-fokos mosási programot kellene használni. Ez, természetesen, a többségükben természetes anyagoknál lehetséges. Kivételt a gyapjú képez, hiszen ez csak langyos vízben mosható. De gyapjúból ritkán készül fehérnemű, törülköző, konyharuha pedig sohasem.

A mosás, vagy talán már a vásárlás során figyelni kéne arra, hogy a törülközőink is pamutból készültek legyenek, hiszen így lehetőség lesz legalább 60 C-fokon mosni őket. Ugyanis a törülközőt a leggyakrabban kézmosás után használjuk. Ennek lényege pedig épp az, hogy mindent, amit az utcáról behozunk, a tömegközlekedéstől a pénzen át, lemossunk, és a maradékot pedig letöröljük.

Ha nem is mosunk törülközőt minden kézmosás után, de amikor igen, akkor ajánlott volna ezt magasabb hőfokon tenni. A világos darabokkal ez nem is gond, a sötéteket pedig érdemes összeválogatni, hiszen előfordulhat, hogy esetleg engedik a színüket, legalábbis az első néhány mosás során. Ez különösen a piros színnel fordul elő.