váltó kapcsoló bekötése
Szolgáltatás

Egyre jobban elterjedt a váltó kapcsoló bekötése

váltó kapcsoló bekötése
Váltó kapcsoló bekötése

A modern ember életében a kényelem olyan alapvető elvárás, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mit is érne a fejlett technológia, ha azt nem használnánk ki megfelelően, igényre szabva? Pontosan ezt hivatott szolgálni a váltó kapcsoló bekötése. A hagyományos villanykapcsolóknál nagyon egyszerű az elv, mert ugyanazon a vezérlőn keresztül lehet fel-, illetve lekapcsolni a világítást. Ez a legtöbbször elégnek bizonyul, főleg a kisebb belterületű helyiségekben. A váltó kapcsoló bekötése ezzel szemben kínál valami pluszt. Bár működik hagyományos elven a rendszer, azért kiterjed az egy másik vezérlési pontra is. Tehát adott legalább 2 kapcsoló, ahonnan azonos elven irányíthatóak a fények.

Nagyobb közösségi terekben, folyosókon, lépcsőfeljáróknál, például táras házakban egyszerűen megfizethetetlen ez a rendszer. Ami a váltó kapcsoló bekötése részleteit illeti, azt sok helyen leírják nagy pontossággal és még rajzok is találhatóak a művelet kivitelezéséhez, de kellő szaktudás híján, nem érdemes kockáztatni. 1-es, 2-es, 3-as váltó-, illetve alternatívkapcsolóról ugyanúgy lehet szó. A vezetékek rosszul történő behúzása vagy csak egyetlen helyen való felcserélése máris aláássa a műveletet. Jól jön ezért a gyakorlat a váltó kapcsoló bekötése terén. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő szerszámokról sem.

Minden háztartásban meghatározó a Fi relé bekötése

Az életvédelmi, illetve más néven Fi relé bekötése olyan feladat, amit gyakran utólag kell elvégezni. A modern építésű ingatlanokban és áramhálózatokban ez alapból integrálva lesz a rendszerbe, de a régebbi lakásoknál gyakran hiányzik. A biztonság az elsődleges, amit semmilyen körülmények között nem jó elhanyagolni. A Fi relé bekötése sok problémát megelőzhet. Az áram nemcsak az anyagi javakat, de az életet ugyanúgy veszélyeztetheti. A különféle berendezések a túlfeszültségtől tönkremehetnek, ami felesleges költségeket eredményez. Rosszabb, ha a sérült hálózatból kiszökő energia az ember életét veszélyezteti.

Bár egy erős, fiatal szervezetet a háztartási áram nem fog „földhöz vágni” pár pillanat után, de egy beteg, idősebb személyre nézve ez súlyos következményekkel járhat. A Fi relé bekötése tehát kapjon elegendő hangsúlyt! Jobb, ha ezt a feladatott képzett szakember végzi el, akinek minden szükséges tapasztalata megvan ezen a téren. Ha jelenleg még hiányozna otthonról ez a plusz rendszer, akkor nem érdemes tovább várni, hanem jobb mielőbb szerves részévé tenni a lakásnak. A költségek többnyire alacsonyak, viszont az így nyert biztonság megfizethetetlenül magas.