nem hivatalos oldal

Mit jelent a téli gumin az M+S jelzés?

Az M+S jelzés önmagában nem elegendő!

Az M+S jelzés önmagában nem elegendő!

Amennyiben Ön is egy jó, tapasztalt, gyakran vezető autós, valószínűleg semmi újat nem mond az a lerágott igazság, hogy a nyári gumi akkor igényli a cserét, ha a hőmérséklet 7 Celsius-fok alá esik. A téli gumira váltásnál viszont sajnos van egy kevésbé jó hír is, hogy az M+S jelzés önmagában nem elegendő. Pedig a nyári abroncsok lecserélése kötelező, ez persze nem azt jelenti, hogy a kora őszi reggeleken, amikor már egyre nyirkosabb a levegő, és kezdi megérezni a téli hűvös levegőt, egyből elrohan egy autószervizbe, ahol lecserélik majd a gumikat, de amint ez a hidegebb levegő tartósabb lesz, és már hosszú távon nem is számíthatunk felmelegedésre, akkor valóban ajánlatos lecserélni őket.

Ennek pedig az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy télen az előző anyagja megkeményedik, és bordázata sem alkalmas már arra, hogy balesetveszély nélkül közlekedjen a csúszós utakon. Viszont nem lesz könnyebb dolga a téli gumikkal sem, itt is nagyon sok dologra kell figyelnie, nem mindegy, hogy milyen típusút választ, hiszen a legapróbb eltérés vagy hiba is komoly gondokat okozhat.

Az M+S jelzés azonban nem elegendő érv a vásárlásnál, ettől még nem tudhatja le a dolgot azzal, hogy megtörtént az abroncscsere, és folytatódhat a gondtalan autókázás. Sajnos ez azért sem bizonyul megbízható címkének, mert számos gyártó képes olyan gumikra is feltenni a jelet, amiről első látásra is lerí, hogy az bizony nyári abroncs. Pedig a hópihe szimbóluma eredetileg azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa a vásárlót arról, hogy havazás és jég esetén is bátran közlekedhet. Az M betű az angol mud, sár szót jelöli, míg az S az angol snow, hó szóra utal.

Ezért azok a gumik, amelyeken megtalálja ezt a jelet, mindenképp ilyen időjárási viszonyokban jól használhatóak kellene legyenek. Hogy megelőzze a csalódásokat, érdemes olyan helyet választania az abroncscserére, ahol megbízik a szakemberek tudásában, és jó minőségű terméket vásárolhat. Tegyen meg minden lehetséges lépést azért, hogy biztos legyen benne, a téli hónapokban is teljes biztonsággal szelheti át az országot, de ugyanúgy balesetmentesen eljusson a következő településig is.

Print Friendly, PDF & Email